Uitleg Support en resistance in Crypto

support-and-resistance-uitleg

Wat is support en resistance lijnen

Laten we als eerste eens kijken naar support, oftewel de steunlijn. Deze lijn markeert een punt in de grafiek waar de prijs niet makkelijk onder geraakt. Het tegenovergestelde is ook waar bij de weerstandslijn. Een resistance level waar de prijs niet makkelijk boven komt. Kortom mooie levels om goed in de gaten te houden en waar mogelijk een positie ingenomen, of gesloten kan worden.  

 

Wel moet direct opgemerkt worden dat support en resistance geen exacte wetenschap is. Beter kan ook gesproken worden over een bepaalde zone, dan een lijn. De prijs wil soms wel eens diverse malen door de lijn schieten, hetgeen niet direct hoeft te betekenen dat de steun of weerstand is gebroken. Mocht het niveau of zone toch doorbroken worden, kan een weerstandslijn een support worden en vice versa.  Zie ook onderstaande afbeelding waarin gesproken wordt van een flip. De oude weerstand flipt in support. 

support-resistance-flip

Traden op support en resistance

Daar je in jouw grafiek de verschillende support en resistance lijnen hebt gedefinieerd, kan onderzocht worden of het tijd is om een positie in te nemen. Daar de prijs is aangekomen bij een steun of weerstandslijn kunnen er twee dingen gebeuren:

  1. de prijs kan terugveren.
  2. de prijs kan door de zone heen breken.

In deze kan ook gekeken worden naar hoevaak de prijs al is tegengehouden door de lijn. Hierin geld te regel:

  • Hoe vaker een support- of resistancelijn wordt getest hoe zwakker deze lijn (of zone) wordt.
  • Hoe hoger het timeframe hoe belangrijker de support-/resistancezone. 

Stop-loss plaatsen

Bij een sterkte zone kan het dus slim zijn om een trade te maken. Niet alleen omdat het aannemelijk is dat bij een sterkte weerstand of steun deze gerespecteerd wordt, maar ook omdat er een helder punt gezet kan worden voor het plaatsen van een stop-loss. De regel geldt je koopt bij een bounce op support en verkoopt net onder een resistance.

Vergeet nooit om een Stop-Limit (stop-loss) order of een OCO (One Cancels Other) order te plaatsen! Bekijk ook eens de 100eyes cryptoscanner uitleg

Overige artikelen en handleidingen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *