Cryptocurrency Woordenboek

De meest populaire cryptocurrency woorden + betekenis

Zeker voor de starters in crypto kan het soms lastig zijn als die verschillende nieuwe woorden en Crypto-termen! Sommigen klinken allicht bekend, anderen lijken alsof ze uit een andere wereld komen. Ook lees je in onze verschillende stappenplannen dat het belangrijk is om bekend te raken met de terminologie en dus veel te lezen en op te zoeken. Speciaal voor deze reden, maar natuurlijk ook gewoon als naslagwerk, hebben wij deze woordenlijst samengesteld. 

Een cryptocurrency munt die gedropt wordt in een community. Oftewel een munt die vaak gratis wordt versterkt in ruil voor bijvoorbeeld publiciteit. Dit alles met als doel om een speciale community rondom dit nieuwe project/munt op te bouwen en zoveel mogelijk naamsbekendheid op te bouwen. 

In de blockchainwereld worden allerlei verschillende computer algoritmen gebruikt. Bijvoorbeeld voor het berekenen van bitcoin hashes, een zogenaamde handtekening bij een transactie. 

De vertaling zegt het al, een toppunt allertijden. Deze term wordt dan ook vaak gebruikt in het traden met cryptocurrency en refereert dan aan de koers en dus de prijs die het hoogste punt ooit heeft bereikt. Vaak ook een moment om goed op te passen, want wat omhoog gaat, gaat om vaak weer naar beneden en is men vaak extra voorzichtig rondom deze highs. 

Alle munten of tokens die geen bitcoin zijn worden altcoins genoemd. Oftewel een verzamelnaam voor alle munten (exclusief bitcoin). 

Anti money laundering., oftewel regels en richtlijnen die bedoeld zijn om witwassen van geld tegen te gaan.

Het eerste bericht over een nieuw cryptocurrency project. Dit wordt vaak gedaan om doorgaans bekende cryptocurrency plekken, zoals populaire websites en social-media pagina’s. De principes van een project worden dan gedeeld en soms verwezen naar de whitepaper en/of website.

Arbitrage is een trucje die handelaren veel gebruiken om geld te verdien met het handelen van cryptocurrencies op verschillende platformen. Soms is er namelijk een verschil van prijs op de exchanges.  Dit verschil uitspelen door op de ene exchange te kopen en de andere te verkopen heet arbitrage.

Wanneer je in het verleden een grote hoeveelheid cryptocurrencies hebt gekocht en die naar zeggen bijna niets meer waard zijn, heb je een tas vol munten. Of kort gezegd heb je een waardeloze tas met munten over. 

Er wordt vaak gesproken over Bitcoin Bears en Bulls. Een bear verwacht dat de prijs gaat dalen. 

Een markt waarin het sentiment negatief is en dus een dalende trend te zien is van de koers. Nieuws of ontwikkelingen die een negatieve invloed hebben op de prijs, noemen we ook wel bearish.

Een Bitcoin maximalist probeert zoveel mogelijk Bitcoins te verzamelen als hij kan. Traders die Bitcoin maximalistische zijn kopen altcoins met Bitcoin, om ze uiteindelijk voor meer Bitcoin te verkopen. Het gaat dus om te stijging in bitcoin, en niet in dollars of euro’s. 

Een blockchain is opgebouwd uit verschillende blocks. Elk block bevat een aantal transacties die zijn gecontroleerd en gebundeld door het netwerk. Een keten van deze blocks wordt ook wel een blockchain genoemd.

Wanneer je Bitcoin mined krijg jij hiervoor een beloning, een block geward, oftewel een aantal munten die je krijgt omdat je als eerste het bok gevonden hebt. 

Een publiekelijk en chronologisch logboek van transacties. Deze transacties (een aantal) vormen samen een blok. Het mooie aan een blockchain is dat deze volledig decentraal is, oftewel niemand deze kan besturen als zijnde de eigenaar. 

Een bull, of in het Nederlands een stier, verwacht dat de prijs van bijvoorbeeld Bitcoin gaat stijgen. Oftewel is optimistisch over de prijsverwachting. In een Bull-markt zien we dan ook een stijgende prijs (trend). Nieuws of ontwikkelingen die een positieve invloed hebben op deze prijsontwikkeling noemen we bullish.